top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverPascal DL

Tandartsketens in Nederland

Bijgewerkt op: 31 mrt. 2022

Tandartsketens blijven doorgroeien. Zo'n 10% van de tandartspraktijken behoort tot een keten. In deze blog bespreek ik de voor- en nadelen van deze marktsverandering en welke nieuwe mogelijkheden het bied.

In 2014 lag het percentage van tandartspraktijken dat toebehoorden aan grotere ketens op nog geen 5%. Dit percentage is nu al weer verdubbeld. De toename van de tandartsketens brengen voor- en nadelen met zich mee. Een kleine, nieuwere praktijk kan het zien als een grote concurrent. Echter met het tekort aan tandartsen hoeft dit zeker niet het geval te zijn. Wel hebben de ketens vaak veel diversiteit in behandelingen.

"Victory comes from finding opportunities in difficult changes"

Tandartsketens tegenover tandartspraktijken


Sommige praktijken zien de komst van de tandartsketens als een probleem. Ze hebben veelal goede marketing, veel promotie, mooie websites, inkoopkracht en een goede gecentraliseerde administratie. Daarnaast hebben de meeste ketens een eigen mondhygiënist, implantoloog of tandtechnicus waardoor ze een groot aanbod hebben in behandelingen. Als dat nog niet genoeg was, hebben de ketens vaak ook nog eens de luxe om ruimere openingstijden aan te bieden.


Echter hoeft het niet direct te betekenen dat een nieuwe praktijk geen patiënten kan krijgen. Er is al enige tijd een groot tekort aan tandartsen en zo zou er voor iedere tandarts genoeg patiënten moeten zijn. Niet voor niets dat er gepleit wordt voor meer opleidingsplekken en het bevorderen van de toestroom nieuwe tandartsen. Verder zijn vaak losse tandartspraktijken een stuk flexibeler en persoonlijker. Bij ketens komt het regelmatig nog voor dat de patiënt verschillende tandartsen heeft, wat sommige patiënten negatief ervaren.



Ieder voordeel heeft zijn nadeel


Zo ook bij het centraliseren van de inkopen en administratie. Eén van de grootste voordelen voor de tandartsketens is wel de gezamenlijke macht bij het inkopen en de administratie. Echter hoeven de producten die in grotere hoeveelheid ingekocht worden niet perse de meest geschikte te zijn. Daarnaast verschilt het ook nog eens onderling waar voorkeur bij is. De individuele tandarts heeft vrijwel geen invloed op de beslissingen.



Prijsreductie voor de losse tandartspraktijken


Losse tandartspraktijken, die niet toebehoren aan een keten kunnen ook op andere manieren alsnog profiteren van de prijsreducties die ketens krijgen. Door de komst van tandartsketens zijn er nu ook afzonderlijke inkoopcoöperaties opgericht waar een tandartspraktijk lid van kan worden. Zo kunnen ze gezamenlijk alsnog profiteren van de prijsreductie, maar hebben ze niet de nadelen van bij een keten aansluiten. Kijk bijvoorbeeld naar inkoopcoöperatie Fordent. Zij hebben circa 100 losse tandartspraktijken die bij hun coöperatie lid zijn. Hierdoor hebben ze de inkoopkracht van een keten.


Leden van de inkoopcoöperatie kunnen profiteren van kleingoed, reparatie hand- en hoekstukken, educatie, techniek, computers en accessoires en preventie materialen. Daarnaast bieden ze een totale ontzorging op het gebied van wet- en regelgeving. Voor tandartspraktijken zou ik ook zeker aanraden om eens te kijken bij alle voordelen. Vooral als je bang bent voor de kracht van grotere tandartsketens is het aantrekkelijk om je hier bij aan te sluiten.



Middelen van een tandartsketen


Ook andere middelen worden vaak gezien als een oneerlijk voordeel dat ketens hebben. Zo hebben ze vaak een groter marketing team, veel promotie mogelijkheden en een mooie website om het aantrekkelijk te maken voor de werving van nieuwe patiënten. Hierdoor moeten tandartspraktijken flexibel zijn en mee groeien met de veranderingen in de markt. Dit kan nog wel eens lastig zijn, aangezien marketing niet in het standaard vak pakket van een tandarts is. Echter zijn er wel specifieke marketingbureaus en kleinere ZZP'ers die de tandartspraktijk kunnen helpen bij deze onbekende werkzaamheden. Lees hier meer over op onze blog.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page