top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverC. de Braal

Help! Marketing voor tandartsen

Niet iedere tandarts voelt zich thuis in de marketingwereld en toch is het essentieel voor een tandartspraktijk. In deze blog helpen wij jou graag wat verder met de marketing.

Met de komst van tandartsketens in Nederland zijn er behoorlijk wat verandering geweest in de tandartswereld. Zo zie je bijvoorbeeld steeds mooiere en professionelere websites, veel social media berichten en prachtig promotie materiaal. Hoe kan een tandartspraktijk dit ooit zelf doen?


In eerste instantie kan er gedacht worden aan het uitbesteden aan bijvoorbeeld een marketingbureau of ZZP'er, maar dit brengt al snel hoge kosten met zich mee. Alleen al het gemiddelde uurtarief van een ZZP'er in de marketing bedraagt circa €50,- tot €100,-. Daarnaast rekent een marketingbureau zo'n €70,- tot €150,-. Hierdoor lopen de kosten al snel op, wat voor kleinere tandartspraktijken vrijwel niet te betalen is.




Basis marketing voor beginners


Wat is belangrijk bij marketing als er gekeken wordt naar tandartspraktijken? Beginnend bij de website. Natuurlijk is het belangrijk om een goede website te hebben. Echter is het bijna onmogelijk om deze helemaal zelf te maken en te hosten. Hierdoor zou ik ervoor kiezen dit wel uit te besteden. Hiervoor zijn diverse partijen die focus leggen op websites aanbieden voor zorgverleners zoals tandarts. Voordelen zitten dan in 'modules' die goed aansluiten bij de dienstverlening van bijvoorbeeld tandartsen. Zo kan er gedacht worden aan informatiefolder modules e.d.

Aangezien de website zelf bouwen geen optie is betekent dit niet dat jij niet kan bijdragen aan het geheel van de website. Bij vrijwel alle website bouwers, kan jij met een makkelijk programma alsnog genoeg content creëren. Een korte tutorial elementor (meest voorkomende hulp programma) is vaak al genoeg om het eenvoudige programma te beheersen.


Natuurlijk zijn sommige onderdelen voor een visueel aantrekkelijke website wat lastiger, maar ook hier zijn oplossingen voor. Vaak kun jij via jouw website provider enkele aanpassingen kostenloos laten verwerken. Daarnaast zijn er jongere ZZP'ers die vaak een laag tarief hanteren. Bijvoorbeeld marketingbureau Delauw Marketing bied een vrij brede selectie aan marketing gerelateerde werkzaamheden. Hierbij bieden zij diverse pakketen aan, maar werken daarnaast ook met een vast tarief van €35,-. Hierdoor kan je kleinere projecten die jij zelf niet aan kan alsnog gemakkelijk, tegen een vrij laag tarief uitbesteden. Zo kan jij alsnog werkzaamheden als promotie werk, social media, website beheer, SEO, SEA en content creatie op niveau aanbieden aan jouw patiënten, zonder daar al te veel budget voor opzij te hoeven leggen.


Maar ook bovenstaande werkzaamheden kan jij zelf met wat motivatie en tijd.


"Life is a do-it-yourself kit, so you have to do it yourself. Just work and practise."

Een belangrijk doel van jouw website en online kanalen is het bereiken van de klant. Hier wordt veelal onderscheid in gemaakt tussen SEO en SEA.


SEO (search engine optimalisatie) heeft betrekking tot het gratis gedeelte van de marketing. Hiermee zorg jij ervoor dat je hoog in de zoekresultaten weergeven wordt en dat de klant jou kan vinden. Het begint bij je eigen website, hier heb je gratis wordpress plugins voor om makkelijker in te zien wat verbeterd moet worden. Hierbij kan je bijvoorbeeld gebruik maken van Rankmath. Dit vertelt jou bijvoorbeeld hoe jij één webpagina kan optimaliseren en waar Google op let bij het indelen van de zoekresultaten.


Daarnaast werkt Google veel met betrouwbaarheid. Hoe ben je betrouwbaar? Dit bereik je als anderen jou erkennen. Stel je voor jij zegt dat je een ervaren tandarts bent, dan is dat één ding. Maar als veel andere websites (die al betrouwbaar zijn) dit verifiëren door linkplaatsing dan wordt dit extra bevestigd in de ogen van Google. Dit onderdeel noem je (externe) linkbuilding en vereist veel inzet, zoekwerk en communicatie. Zorg er in ieder geval voor dat je alle zorg forums, startpagina's, zorgkaarten e.d. afgaat zodat je goed online vertegenwoordigd bent. Vind je dit veel werk, kan je natuurlijk alleen linkbuilding uitbesteden. Dit is een zeer effectieve manier van online zichtbaar worden.


Tot slot heb je SEA (search engine advertising). Dit is het betaalde gedeelte om beter online zichtbaar te worden. Het is een methode met direct resultaat. Je betaalt, bijvoorbeeld kosten per klik en krijgt website bezoekers waar je geld voor betaald. Hierbij is het van belang dat je ook analyseert wat deze gebruikers precies doen. Je kan 100 bezoekers betaald krijgen, maar als geen enkele zich aanmeld als patiënt kan een aanpassing in de strategie een meer rendabele oplossing zijn.



Handige marketingtools


> Rankmath | gratis wordpress plugin voor optimalisatie SEO

> Yoast SEO | wordpress plugin voor optimalisatie SEO (komt met een gratis versie, maar is redelijk beperkt)

> Ubersuggest | betaalde tool voor het analyseren van zoekwoorden, linkbuilding mogelijkheden en domein/betrouwbaarheidsscores

> Ahrefs | betaalde tool voor het analyseren van zoekwoorden, linkbuilding mogelijkheden domein/betrouwbaarheidsscores

> Shutterstock | stockfoto's en video's om jou website en promotie aantrekkelijker te maken



16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page