top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverC. de Braal

Kindertandarts Rotterdam

Bijgewerkt op: 31 mrt. 2022

Een gezond kindergebit staat in verband met de algehele gezondheid van je kind. Des te belangrijker om een geschikte kindertandarts te vinden. Maar waar moet je op letten? In deze blog lees je meer over het vinden van de geschikte tandarts voor je kind.

Al vanaf jongs af aan is het kindergebit belangrijk. Vanaf vijf of zes jaar begint jou kind tanden te wisselen. Kiezen wisselen pas vanaf een latere leeftijd, ongeveer vanaf elfjarige leeftijd zullen ook deze wisselen. Melktanden behouden is belangrijk voor het goed doorkomen van de blijvende tanden en kiezen. Zorg er dus voor dat je een goede kindertandarts hebt die jouw kind hiermee kan helpen.


Het belang van een goede kindertandarts


"Like education, healthcare needs to be given importance"

Als het gaat om je kind krijgen veel zaken uitermate veel aandacht. Wat ook logisch is, maar als het aankomt bij een goede tandheelkundige zorg blijkt het toch nog wel eens lastig te zijn. Hoe weet je nou of een tandarts geschikt is voor jouw kind? Tijdens deze blog zal ik een aantal aspecten toelichten waar je op kan letten om de juiste keuze te maken.


Het is belangrijk dat jouw kind genoeg aandacht krijgt en een gezond kindergebit krijgt. Hierdoor adviseer ik om te kijken naar tandartspraktijken met een aparte kindertandheelkunde pagina. Een goed voorbeeld hiervan is Tandartsen Mariastraat. Zij hebben een duidelijke kindertandheelkunde webpagina waar al veel vragen worden beantwoord.


Door goed de webpagina's te bestuderen krijg je al een eerste indruk van de praktijk. Zo is het belangrijk om te weten vanaf welke leeftijd de praktijk aandacht besteed aan kinderen. Daarnaast is het belangrijk dat jou kind al vroeg kan beginnen met wensessies om zo mogelijke angst zoveel mogelijk te voorkomen.


Neem je kind mee naar de praktijk. Zo weet je gelijk hoe de tandarts met jou kind omgaat en hoe jouw kind reageert op de tandheelkundige omgeving. Daarnaast kan het nodig zijn om een geheel speciaal behandelplan te laten opstellen om zo gebitsproblemen te voorkomen en een gezond kindergebit te krijgen.


Daarnaast komt angst voor de tandarts onder kinderen ook vaak voor. Zoals je in de link kunt zien heeft de praktijk in dit voorbeeld extra aandacht voor angstpatiënten. Zo weet je dat zij ook gespecialiseerd zijn in angstbegeleiding en jouw kind kunnen helpen indien hij of zij tandartsangst krijgt. Hierdoor hoef je niet op dat moment nog op zoek te gaan naar een nieuwe tandarts die wel optimaal jouw kind goed kan helpen en zorg je ervoor dat jouw kind de nodige zorg zo snel mogelijk krijgt.


Ben je niet alleen op zoek naar een kindertandarts, maar wil je voor jezelf ook een goede tandarts vinden? Lees de blog en leer hoe je een geschikte tandarts kan vinden.



Veelgestelde vragen over het gebit van uw kind

Om je verder op weg te helpen bij alle vragen met betrekking tot een gezond gebit voor jouw kind heb ik onderstaand enkele veelgestelde vragen alvast beantwoord:

> Hoe verzorg je een kindergebit?

Je kan op meerdere manieren het gebit van jouw kind goed verzorgen. Let bijvoorbeeld op drinken: bij het doorkomen van de eerste tanden en kiezen kan je al overstappen op uit een beker drinken in plaats van een tuitbeker. Zo komt het gebit minder lang in aanmerking met suikers.


Daarnaast moet je letten op de hoeveel eet- en drinkmomenten op een dag. Beperk deze tot 7 keer iets eten en/of drinken drinken. Zo krijgt het glazuur de tijd om te herstellen.


Vanaf twee jarige leeftijd kan je al jouw kind meenemen naar de tandarts voor zogenoemde 'wensessies'. Zo voorkom je mogelijk angst voor de tandarts.


> Welke gebitsproblemen hebben kinderen?

De meest voorkomende gebitsproblemen bij kinderen is cariës/tandbederf. Dit komt namelijk bij de helft van de kinderen voor. Daarnaast kunnen er ook mindervoorkomende gebitsproblemen ontstaan, zoals glazuurontwikkelingsstoornissen (beter bekend als kaaskiezen).


> Vanaf welke leeftijd moet ik een kindertandarts regelen voor mijn kind?

Vanaf twee jaar kan je al je kind meenemen naar de kindertandarts. Zo kan hij of zij rustig wennen aan de tandartsomgeving, tandartsinstrumenten en aan de tandarts zelf. Voornamelijk bij een ervaren kindertandarts zal de tandarts op een speelse succesvolle wijze jouw kind introduceren aan de tandheelkundige wereld en zo mogelijk angst voor de tandarts voorkomen.


> Hoe duur is een kindertandarts?

Een goede mondgezondheid is voor iedereen belangrijk, aangezien het in verband staat met de algehele gezondheid. Kinderen kunnen hierdoor tot 18 jaar gratis naar de tandarts. De kosten voor de basis mondzorg worden vergoed vanuit de basisverzekering.


> Hoe werkt tandpasta?

Zoet en zuur eten en drinken ontkalkt en verdunt het glazuur van tanden en kiezen. Hierdoor wordt het poreus. Glazuur herstelt uit zichzelf door speeksel maar dit heeft tijd nodig. Fluoride helpt bij het natuurlijke mineralisatie proces.



11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page